Risposta - O kapele | Bandzone.cz
Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. V pořádku Další informace

Risposta crust-punk / Přísnotice

Skladby v přehrávači

Pro přehrávání skladeb je třeba zapnutý javascript, flash plugin verze 9 nebo HTML5 kompatibilní browser.

  • SMRT ZA ŽIVA 2016 3 370 ×
  • Kapitalismus v novem vydani (2014) 2 804 ×
  • Neprizpusobivi obcane (2014) 2 410 ×
  • ODPLATA - split LP s KUTYA HARAP 1 064 ×
  • UPADEK SPOLECNOSTI - split LP s KUTYA HARAP 941 ×
  • Vsechno se povedlo - split LP s KUTYA HARAP 2012 3 105 ×
  • REVOLUCNI SEN - split LP s ROXOR 696 ×
  • KKK - split LP s ROXOR 717 ×
  • NA OKRAJI - split EP s DEFY 4 391 ×
  • MY A ONI - split EP s DEFY 555 ×
  • KULTURA VINY - Shvalen byl novy rad 611 ×
  • Nabruste noze - Scvalen byl novy rad 5 031 ×
  • Vlastni tvar - Shvalen byl novy rad 406 ×
  • PRODANÉ DUŠE (2008) 9 217 ×
  • ČAS (2007) 5 661 ×

Členové

Kontakty a odkazy

Z důvodů ochrany proti spamu jsou kontakty skryté a chráněné captchou. CAPTCHA je většinou různě zdeformovaný obrázek obsahující text, který má ověřit, zda u počítače sedí člověk anebo jde o robota. Robot totiž nedokáže rozpoznat text, který se na obrázku nachází. CAPTCHA slouží k tomu, aby automatizovaní roboti neposílali nevyžádanou poštu (tzv. spam) na uvedené emailové adresy.

Zobrazit kontakty

Dodatečné info

kontakt: risposta@seznam.cz

Bio a historie

Diskografie:

  • - demo MC 2006
  • - 12"EP 2007
  • - LP compilation "spalte brno na prach" 2008
  • - split 7"EP with REAKCE NA ZMENU 2009
  • - LP "schválen byl nový rad" 2009
  • - split 7"EP with DEFY 2010
  • - split LP with ROXOR 2011
  • - LP compilation "brno stale v plamenech" 2012
  • - split LP with KUTYA HARAP 2014
  • - split LP with BRICANYL TURBUHALER 2016
  • - LP "zaplat si sam" 2016

RECENZE:

                 

Tak, a teď bacha, protože na mém gramofonu přistává nová vysoce třaskavá munice. Salvu vypálilo koncem roku 2016 dvé houfnic z řad neblaze proslulé jihomoravské prasopalové brigády, a zatímco RISPOSTU znám z dřívějška jak z nahrávek, tak z koncertů, v případě bratrů v splitu z opačné strany asfaltu BRICANYL TURBUHALER narážím na bílá místa – doposud jsem zachytil akorát název kapely.
Desku vyndávám ze stylově černobílého rozkládacího obalu (na přední straně kresba, jejímž autorem je Ben, jinak jeden z hlasů brněnské kapely Aliustera, uvnitř fotky kapel a texty; cizojazyčným posluchačům je k dispozici přiložená A4 s překlady textů do angličtiny). A protože vítězí zvědavost, vjíždí jehla nejprve do zákopů strany obsazené setninou mně dosud neznámou. A BRICANYL TURBUHALER hrábnou do strun a na posluchače se řítí sypačka v té nejlepší brněnské tradici. V osmi krátkých přímočarých kusech zuří rychlý špinavý punk, co se s chutí urve z řetězu a zvrhne se místy až v grindový chlív. Šlape to a zařezává. Vokál chroptí a sem tam sere na srozumitelnost. Jednotlivé záseky jdou rychle po sobě, žádné zbytečné pauzy – to má šťávu!
Na druhé straně číhá RISPOSTA, a to ovšem znamená crustpunk s těžce metalovým nápřahem, vše pochopitelně na ty nejvyšší otáčky. Kapela přežila četné změny v sestavě a stále jí to surově šlape. Skladby jsou delší než na protistraně (taky je jich tu akorát pět) a jsou vystavěny méně přímočaře. Stojí na apokalyptických riffech a střídání crustového kvapíku se strhujícím beatem ve středním tempu a ztěžknutím do tempa bezmála pohřebního (no, to trochu přeháním). Mračnou oblohu riffů sem tam rozřízne blesk kytarového sóla. Zpěv stojí na působivém frázování hlubokého lehce ochraptělého, jinak ovšem vlastně čistého hlasu. Tu a tam se zdvihne vlnka melodie. Navíc je zpěvu rozumět – jásám! Mezi bičema opět prakticky nejsou pomlky, randál neutichá, dokud neskončí celý nálet, opět to umocňuje celkové vyznění!
Dál: deska má nabušený, ale přitom patřičně špinavý zvuk (nahrávalo se v Hellsoundu), navíc si ji kapely vydaly vlastními silami kapel – co víc ještě potřebuješ vědět?
Nenasytností věk nasycený!
-ctib-

Risposta / Bricanyl Turbuhaler – split LP
Kluky z Moravy takhle jednou napadlo, že si spolu zajedou na výlet do jižních Čech, kde vypijí hektolitry Dudáka. A u té příležitosti si odskočí do studia Hellsound a natočí tam rovnou materiál na tento split. Dílo se podařilo a začala se řešit otázka co s tím?!? Kdo tu desku vlastně vydá?!? Chlapci dali hlavy dohromady, opět vypili litry a litry piv, ale už místních – moravských značek, až se nakonec rozhodli vydat si společnou desku sami v nákladu 200ks. Což si zaslouží naprostý respekt! RISPOSTA – čekal jsem jejich klasickou Doom/Hiatus crust nakládačku a byl jsem celkem zaskočen novou tvorbou. Celé se to posunulo někam mezi Rožnov a třeba takovou Evidenci Smrti. 5 válů, parádní zvuk (Hellsound se nezapře), hlavně kytary zní skvěle, jedovaté texty, které mě hodně baví. Ubylo crustu, přibylo punku, všemu vévodí výrazná, metalově hraná kytara. Asi největší změna je však patrná u zpěvu, který je vyloženě punkový. Risposta je už dlouhou dobu sázka na jistotu jak z desek, tak i v živém podání. Bricanyl Turbuhaler – na svoji stranu desky nasázeli 8 songů nasraného HC/punku. Hrají od roku 1998, takže to nejsou žádní nováčci na scéně. Politicko-sociálně zaměřené texty a opět kvalitní zvuk made in Hellsound. Jak jsem již psal, deska vyšla v nákladu 200ks, takže to neproser.
Jožka